fredag 15 januari 2010

Vilodag då bakar jag



Här är resultatet av dagens bak.
Ett superenkelt bröd som jag delar med mig receptet på.

17 dl rågsikt (ok att blanda i annat mjöl om man vill ha grövre eller vitare, men största delen kör jag rågsikt)
0,5 lit mörkt öl (Orginal så är det 33cl porter uppblandat med vatten så det blir 0,5 lit, men jag bakade detta med en 0,5 lit Staropramen och det fungerade bra det med)
1/2 dl mörk sirap
1 ägg
1tsk salt
50g jäst

Blanda alla ingredienser i någon bunke eller degblandare, blanda/knåda tills det är en jämn slät deg. Tillsätt saltet och knåda lite till.
Om du använder vanlig jäst är det ok att blanda upp den med ölen, använder du torrjäst blanda i det i mjölet.
Jag blandar alla "blöta" ingredienser i en bunke och de torra i en först sedan blandar jag ihop dem.
Dela degen i två delar och forma dem till limpor eller liknande. Jag använder en rektangulär bakform.
Låt jäsa i ca 2 tim eller ca dubbelstorlek, när det är 30 min kvar så sätter du på ugnen på 170-180 grader.
In med limporna långt ned i ugnen ca 35-40 min beroende på ugn, jag kör med en digitaltermometer och tar ut bröden när innertempen är 95 grader.

Till de bröden som är på bilden körde jag med en halv påse torrjäst och en matsked rågsurdeg.
14 dl rågsikt och 3 dl riktigt grovt rågmjöl.
Under tiden bröden jäser tar ni givetvis en löptur och så skickar ni in bröden när ni kommer hem, tiden i ugnen 40 min, fräschar ni till er stretchar och duschar för att sedan njuta detta med en kopp kaffe.

Ha det Fryk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar